Какво ще се случи с Еразъм програмите през 2021?

Еразъм+ Европейски корпус на Солидарността

Какво ще се случи с Еразъм програмите през 2021? | Всичко е въпрос на Вяра

2020 опропасти не един проект по Еразъм и пълното затваряне на границите на определени държави създаде множество неприятни ситуации. Миналата година аз самата бях заседнала на Канарския остров Ла Палма 3 месеца, преди да успея да се прибера (но няма да се оплаквам, за да не ме замеряте с яйца :D). Ковид-19 не успя напълно да изличи програмата де, и въпреки безпрецедентните обстоятелства, все пак се проведоха немалко обмени (което мен лично доста ме впечатли, колко трябва да ти е писнало от вкъщи, че да тръгнеш по света по време на пандемия?!). За щастие, през 2021 картинката изглежда доста по-розова (не бързам да се радвам, просто 2020 снижи летвата бая) и аз с надежда оповестявам добрите новини за Еразъм 2021-2027 директно от извора, а именно Съвета на Европейския съюз:

“Германското председателство на Съвета и преговорният екип на Европейския парламент осигуриха временна сделка по програмата „Еразъм +“ за периода 2021-2027 г. Новата програма ще бъде много по-приобщаваща от настоящата и се очаква да утрои броя на участниците, като ги доведе до 12 милиона души. Той ще обхваща не само висшето образование, но всички нива и видове образование и обучение, което е отразено от запазения етикет „Еразъм +“. Ще му бъде предоставен значителен бюджет от 24,57 милиарда евро в текущи цени плюс 1,7 милиарда евро в цените за 2018 г., което представлява значително увеличение в сравнение със сумата за текущата програма. 83% от общия бюджет ще бъдат разпределени за дейности в областта на образованието и обучението, 10,3% за действия в областта на младежта и 1,9% за дейности, свързани със спорта.”

Колкото и добре да звучи, съмнявам се още през сегашната 2021 отново да пътуваме по старому. Все още на много места в Европа има ограничения като вечерен час, задължителна карантина и т.н. Аз се гмурнах и във Фейсбук групите за обмени и забелязвам, че дългосрочните проекти с малко на брой участници (като Европейски корпус на Солидарността, който е над 2 седмици) си текат доста по-успешно от краткосрочните, които са в странната позиция да са онлайн уебинари, загубвайки почти целия си чар. Все пак, времената са доста динамични и очаквам какви ли не иновации в сферата на младежките обмени, но едва ли нещо ще замени добрият стар обмен, включващ Много контакти с Много хора.

А и да не забравяме БрексиД (поздрави на Караянчева). Лично аз никога не съм имала голям зор да ходя точно в Англия и се радвам, че най-красивата част от Обединеното Кралство, а именно Северна Ирландия, няма да бъде афектирана в областта на Еразъм от напускането на ЕС. Относно Еразъм промените във Великобритания:

·         Великобритания няма да продължи да участва в „Еразъм“ и ще го замени с нова схема, кръстена на математика Алън Тюринг.

·         Студенти от университети в Северна Ирландия ще продължат да участват в Еразъм, като част от споразумение с ирландското правителство.

·         Гражданите на ЕС, които идват в Обединеното кралство по схемата „Еразъм“, ще бъдат допуснати по краткосрочния учебен маршрут за периоди, по-малки от шест месеца. Въпреки това, за по-дълъг период те ще трябва да кандидатстват за студентска виза по същия начин, както някой, който желае да учи цял курс в Обединеното кралство.

·         Гражданите на Обединеното кралство ще могат да останат в държава от ЕС само на 90 на всеки 180 дни без виза (с изключение на Ирландия, която все още ще има свободно движение с Обединеното кралство). Режимът на имиграция ще варира между членовете на ЕС.

Манджа с грозде накратко. В крайна сметка, най-важният въпрос за нашата любима програма е колко бързо държавите могат да овладеят пандемията и кога ще отворят отново границите си. Защото дори и с огромния бюджет и многото желаещи младежи, без разрешаване на кризата с ковид-19, Еразъм ще го гледаме през крив макарон. А Великобритания да му мисли.

Ако искате да получавате още ценни сведения от моя блог, може да харесате моята фейсбук страница (цък) и да се абонирате за блога само с имейл, от най-горното дясно ъгълче на страницата, където си пише Абониране.

Източници:

consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2020/12/11/erasmus-2021-2027-council-reaches-a-provisional-agreement-with-the-european-parliament/

bbc.com/news/education-47293927

Коментари

Популярни публикации