Какво е Европейския корпус на Солидарността| Всичко е въпрос на Вяра

европейски корпус на солидарността


Като една огромна част от юношите по света и у нас, не знаех с какво точно искам да се занимавам след гимназията. Имам многобройни и разнообразни интереси, от които ми беше трудно да избера (и все още ми е). Вместо да направя прибързано решение относно бъдещето си и просто да запиша първата паднала ми специалност в някой съмнителен университет, аз реших да се присъединя към Европейския Корпус на Солидарността (звучи много официално, но обещавам не е).

ЕКС (преди познато като EVS) е програма за доброволчество и личностно развитие за Европейски младежи на възраст между 18 и 30 години. Младежът избира сам държавата (от всички ЕС държави) и проекта (има страхотна гама от теми като започнем от графичен дизайн през екология до публична администрация), а организациите, които администрират тези проекти правят подбор на участниците.

Благодарение на БМФ (моята изпращаща организация), аз отидох на моя дългосрочен ЕКС проект на Ла Палма, Испания. Настаняването, транспорта, храната, здравната застраховка и джобните са напълно покрити. За да съм максимално прозрачна, ето и разбивка на моите разходи за живот в Испания, които любезно ми бяха покрити с данъците на европейските данъкоплатци: 200 евро на месец за наем на къщата ни, 520 евро таван за самолетните билети в двете посоки, 150 евро на месец за храна и още толкова за джобни и 50 евро на месец за ментор, което си е казано честно човек, на когото плащаш, за да ти е приятел.

Също така ми бяха покрити и няколко обучения, които бяха с цел да ме подготвят за цялото изживяване: едно преди да замина, което се проведе в София, едно веднага след пристигането ми на Ла Палма, което се състоя на Гран Канария и едно, което трябваше да се състои в Малага, но за нещастие, беше отменено по очевидни причини:карантината.

И не, не се живее с приемно семейство, а в споделено с останалите доброволци от проекта общежитие. (Аз живеех с италианка, с която работехмем заедно и бяхме като женени. Една лазаня не ми направи това момиче обаче, а пък аз баница да тцтцтц.) Ние работехме в местния младежки център, правейки какво ли не, от презентации за Еразъм и часове по английски до засаждане на лук в обществената градина, по 6 часа на ден, пет дни в седмицата, като имахме 21 почивни дни за общо 9-месечен проект. Също така почивахме на всички официални испански празнични дни.

Какво по-точно е ЕКС? (всичко е изрязано и поставено от официалния сайт на програмата, те хората най-добре си знаят)

„Европейският корпус за солидарност е инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в полза на общностите и хората в Европа. Продължителността на дейностите,  подкрепяни от Европейския корпус за солидарност, е обикновено между 2 до 12 месеца.

Можете да се регистрирате за участие в Европейския корпус за солидарност, ако сте навършили 17 години, но не можете да започнете работа по проект до навършването на 18 години. В проектите на Европейския корпус за солидарност могат да участват лица на възраст до 30 години.

Корпусът създава повече и по-добри възможности, обхващащи широк кръг от области, като интеграция на мигрантите, екологични предизвикателства, предотвратяване на природни бедствия, образование и младежки дейности. Той също подкрепя националните и местните участници в усилията им да се справят с различните обществени предизвикателства и кризи.

Европейският корпус за солидарност има за цел да допълни усилията, полагани от държавите членки, за подкрепа на младите хора и облекчаване на техния преход от образование към пазара на труд в рамките на Младежката гаранция, като им предостави допълнителни възможности за стартиране на пазара на труда под формата на стажове или работни места в области, свързани със солидарността в съответната държава членка или в чужбина.“

Ако искате да получавате още ценни сведения от моя блог, може да харесате моята фейсбук страница (цък) и да се абонирате за блога само с имейл, от най-горното дясно ъгълче на страницата, където си пише Абониране.

Сега, ако и ти искаш да изживееш нещо подобно ето откъде можеш да започнеш своето проучване: (https://europa.eu/youth/solidarity_en) За каквито и да е въпроси, аз съм насреща.

Източници и повече инфо: https://europeansolidaritycorps.bg/

Коментари

Популярни публикации